SLIMMING WORLD

SLIMMING WORLD

FREE I SUPERFREE PRODUKTY



Produkty FREE I SUPERFREE to kręgosłup diety Slimming World. Na nich opiera się system odżywiana i one stanowią podstawę wszystkich posiłków. Posiłki przyrządzamy z tych produktów BEZ UŻYCIA TŁUSZCZU (jednak możemy stosować zamiennik oliwy tzw FRY LIGHT- jest on dostępny na Allegro w cenie ok 20zł ale starcza na bardzo długo).
Produkty Superfree MUSZĄ stanowić przynajmniej 1/3 naszego talerza przy każdym posiłku w stosunku do produktów Free. Przekąski z produktów Superfree są nieograniczone!

PRODUKTY SUPERFREE

  • do tej grupy zaliczają się świeże i mrożone warzywa (z wyjątkiem zimniaków, kukurydzy, zielonego groszku , które ze względu na dużą ilość skrobii zaliczamy do grupy Free) i owoce (oprócz rozrobnionych, puree, z puszki, z kompotu lub suszonych, które mają wartość syn)   
  • Owoce i warzywa muszą stanowic minimum 1/3 naszej diety i talerza przy każdym głównym posiłku. Ta zasada jest jedną z głównych zasad Slimming World i nie można jej pominąć gdyż dieta inaczej nie będzie działać. Produkty Superfree to produkty brdzo mało kaloryczne dzięki czemu jedząc je obniżamy wartość kaloryczną każdego posiłku oraz zmniejszamy nasz apetyt na bardziej kaloryczne produkty.

    PRODUKTY SUPERFREE MOŻEMY JEŚĆ BEZ ŻADNYCH OGRANICZEŃ!!!!!



FREE 
Do tej grupy zaliczają się węglowodany , chude mięso , drób, chude wędliny i ryby , chudy nabiał, jaja oraz przyprawy . Produkty z tej grupy powinny stanowić maksymalnie 2/3 posiłku (talerza). Poniżej znajdziecie dokładne listy produktów które zaliczamy do grupy free. Pamiętajmy, że produkty Free możemy jeść bez ograniczeń.

Węglowodany
- ryż (biały, brązowy, dziki)
-ziemniaki (pieczone bez tłuszczu, gotowane, gniecione itp )
-makarony (białe, razowe, jajeczne)
-kasze (oprócz manny i kukurydzianej)
-komosa
-noodle

Mięso i Drób – mięso musi być oczyszczone ze wszelkiego widocznego tłuszczu i skóry. Mięso i drób przyrządzamy bez dodatku tłuszczu (pieczemy, dusimy, parujemy, grillujemy, smażymy na FryLight lub suchej patelni)

-chude mięso mielone (max 5% tłuszczu)
- kurczak, indyk, kaczka
-chuda wieprzowina tj schab czy szynka
-chuda wołowina
-podroby (wątroba, nerki, flaki)

Wędlina – chuda wędlina nie ma widocznego tłuszczu i zawiera mniej niż 5% tłuszczu (gdy wędlina jest przetworzona)

-wędlina drobiowa (ale nie kabanosy lub parówki)
-szynka chuda
-polędwica sopocka
-polędwica łososiowa
-schab pieczony jako wędlina

Ryby i Owoce Morza
-ryby pieczone, gotowane, duszone, smażone bez tłuszczu, grillowane (domowa ryba po grecku, ryba w galarecie etc)
-ryby wędzone
-ryby w puszkach w sosie własnym lub sosie pomidorowym
-owoce morza

Nabiał (oprócz mleka i serów żółtych) – chudy, 0%, Fat Free

- polski twaróg chudy
-twarożek wiejski 0%
-quark (tylko w UK)
- serek homogenizowany 0%
-jogurt naturalny 0%
-jogurt owocowy – musi być 0% lub Fat Free i nie może być słodzony cukrem

Jaja

-jajecznica smażona na fry light
-jaja na miękko
-jaja na twardo
-jaja w koszulkach
-omlet z jajek

Warzywa strączkowe suszone/ z puszki

-fasola
-groszek/groch
-ciecierzyca
-soczewica
-kukurydza (z puszki i świeża)

Produkty wegetariańskie

- tofu
- Quorn

Przyprawy i Inne

-Fry Light (zamiennik oleju – dostępny w UK, w Polsce w sklepach internetowych)
-przyprawy
- zioła suszone i świeże
-kostki rosołowe
-ocet
-sos sojowy
-słodzik
-żelatyna
-herbata i kawa
-napoje gazowane typu light (cola light/zero)
-woda mineralna
-musztarda francuska Dijon
-przecier pomidorowy



 

1 komentarz: